Kan vi helt undgå plastik?
Vidste du at kun 9% af al indsamlet plastik i Danmark er blevet genanvendt siden 1950 (kilde: Miljøstyrelsen). Det er meget lidt, specielt når vi alle ved hvor meget Co2 det kræver at producere plastik ud af rå-materialer og hvor lidt Co2 det kræver at genanvende allerede brugt plastik. Det skyldes både os forbrugere som først nu er blevet bedre til at sortere, men også kommunerne og den danske regering som ikke rigtig har fundet løsningen for at sortere plast, før nu. I mange år blev det hele sendt til Tyskland, hvor halvdelen af plastikken blev brændt og slet ikke genanvendt. I 2016 begyndte Københavns Kommune at sende alt plast til Sverige, hvor de har bedre sorteringsmaskiner og dermed kan opnå en større effekt og mere genanvendelse.
Selvfølgelig skal kommunerne optimere på genanvendelse, men vi har også et ansvar som forbruger. Udover at det er ret nemt at sortere plastik i hverdagen og vi alle burde stramme op på dette – så er løsningen måske at minimere plastik fuldstændig i vores hverdag? Vi er blevet så vant til plastik, der er med til at gøre vores hverdag langt nemmere, at vi nogle gange bliver lidt for dovne til at se konsekvensen af vores daglige handlinger. Lige nu står jeg overfor at holde fødselsdag for min søn og alle hans venner fra klassen, det nemmeste vil være at købe engangsemballage – rengøringen efterfølgende vil være så meget nemmere. Måske er det her vi skal stoppe op og tænke at vi faktisk ikke kan være bekendt at være så dovne og bekvemme at vi glemmer at tænke på miljøet og vores fælles fremtid. Og måske tænke tanken at vi er så heldige at vi får lov til at låne lidt fra naturen, men det skal afleveres tilbage. Eller bliver det for urtet?
Måske skal den danske regering ind og lave et lovforslag, som forbyder brug af engangemballage, mon det vil gøre det lettere? Der var ramaskrig omkring rygeforbuddet for snart 15 år siden, men vi vænnede os hurtigt til det og i dag tror jeg at størtstedelen af den danske befolkning er glad for at nogen greb ind og ændrede en meget dårlig vane. I Frankrig har man for nylig indført en ny lov der sikrer at plastikkopper, bestik og tallerkener skal kunne komposteres. Det er et led i Frankrigs plan om at blive mere effektive i at kæmpe mod klimaforandringer. Se artikel her.
Dog er der et kritikpunkt i den nye lov, da man frygter at man ikke opdrager forbrugerne til at tage ansvar, men i stedet gir et signal til dem om at man bare kan dumpe sit take-away emballage og mad rester i naturen, da det jo er komposterbart.
Er det et lovforslag der skal til eller kan vi tænke selv?
VIDSTE DU AT:
Hvert år smider hver eneste dansker i gennemsnit 450 kg. skrald i skraldespanden, det gør os til et af de lande i Europa, der producerer mest affald. I dag bliver det meste affald brændt og bliver omdannet til varme og el, men det er som at tisse i bukserne for at holde sig varm. Løsningen er ikke holdbar, da vi brænder de naturlige råstoffer op, som vi er afhængige af. Råstoffer som metal, kul, olie, sten, sand og grus er ikke-fornyelige råstoffer, som naturen er millioner af år om at danne, dvs. vi kan ikke nå at erstatte råstofferne i vores egen eller børnebørns tid.
