hjem / HVORDAN SORTERER DU? ...
hvordan sorterer du metal, pap, plast, papir & glas
HVORDAN SORTERER DU?
OG HVAD SKER DER EGENTLIG MED DET SKRALD SOM DU VIL
DELE MED ANDRE – HVORDAN BLIR DET TIL NYT...?

Hver dansker smider i gennemsnit 600 kg. skrald ud om året ifølge Miljøstyrelsen. Det er ret meget, men den gode nyhed er at vi er blevet meget bedre til at sortere og det er rigtig godt for miljøet. Jo mere vi deler vores skrald med hinanden, jo mindre CO2 udleder vi. Samtidig opbruger vi heller ikke de få rå materialer vi har tilbage så der kan produceres nye produkter til vores store forbrug. At vi nok på sigt skal mindske forbruget kan vi slet ikke komme udenom, men la os nu bare tage et skridt ad gangen.

Det er egentlig ret simpelt at sortere sit affald - dog skal man lige tjekke med den kommune man bor i, alle kommuner gør det nemlig forskelligt, kun til forvirring. Men helt basic kan vi dele hverdags skrald op i 5 kategorier/fragtioner: METAL, PAPIR, PAP, GLAS & PLAST... Husk, du kan faktisk ikke gøre noget forkert mere, ja det kan være at dit skrald bliver sorteret fra – men hellere det end at vi ikke prøver. Øvelse gør mester.

METAL          

PAPIR

GLAS

PAP

PLAST

ER DU KLAR TIL AT DELE DIT SKRALD?
- LÆS VIDERE I VORES LILLE SORTERINGSGUIDE ...

 
Sortering af metal – se her hvad der sker med dit metal!
METAL

 

Vi er faktisk ret gode til at sortere metal i Danmark, Det er primært dåser fra sodavand og øl vi sørger for at genbruge, sikkert pga. pant,  men du kan genbruge så meget andet, bl.a dåser fra mad, gryder, bestik, foliebakker, søm, kapsler mv. Husk dog lige at du ikke må genbruge spraydåser el. metal der indeholder elektronik.

 

HVAD GØR MAN MED BLANDEDE MATERIALE:
Hvis det metal du vil smide ud, består af andet materiale som eksempelvis plast eller træ, kan du stadig sortere det som metal. Først og fremmest bliver metallet sorteret hos affaldsbehandleren og det materiale som de overser i sorteringsprocessen bliver brændt væk når metallet bliver omsmeltet. Hovedreglen er at du sorterer dit materiale alt efter hvilket materiale der er mest af.

 

EN SIDSTE LILLE TING:

Skyl dit metal, så der ikke er nogle madrester tilbage - det udvikler nemlig bakterier og gør at metallet måske ikke kan genbruges. Skyl kun metallet i koldt vand eller ovenskydende vand ellers går miljøgevinsten tabt.

SE HER HVAD DER SKER MED DIT METAL:

howto_illu_papir.jpg
PAPIR

Alt det papir du bruger eller får unødvendigt, som eks. reklamer kan bruges igen. Når du er færdig med at læse eller irreterer dig over reklamen, har flået gavepapiret op eller igen har printet det forkerte ud – så smid det til sortering, så får vi andre fornøjelse af det.

VIDSTE DU: at papir kan genanvendes op til 7 gange før papirfibrene er for skadede og må brændes – det er rimelig mange gange, så hvorfor ikke dele det?

 

EN SIDSTE LILLE TING:

Bare lige husk på at papiret som du sorterer ikke må være snavset eller snasket, så falder kvaliteten og det kan være svært at genbruge.

SE HER HVAD DER SKER MED DIT PAPIR:

 
Sortering af metal – se her hvad der sker med dit pap!
PAP

Mere og mere af det pap emballage vi får skrabet sammen derhjemme kommer heldigvis fra genbrugspap – du kan være med til at dele dit pap med os andre, så vi kan fortsætte denne gode udvikling. Du kan sortere alt fra paprøret fra din køkkenrulle og toiletpapir, æsken fra tandpasta, vaskepulver, opvasketabs, havregryn, sparepærer, batterier og ikke mindst æggebakkerne og de store mængder af bølgepap fra indpakning.

VIDSTE DU: I gennemsnit bruger vi 188 kg. pap og papir om året pr. husstand?

 

EN SIDSTE LILLE TING:

Du behøver ikke at sortere hæfter, klemmer, tape eller andet fra, sorteringsmaskinerne sorterer det selv fra. Dog skal du huske at pappet skal være rent, det dur stadig ikke med pizzabakker, mælkekartoner og andet snask.. Den gode nyhed er at Danmark snart aner muligheden for at sende det til Sverige el. Tyskland, hvor de kan genbruge det snaskede pap og mælkekartonerne... Der er lange udsigter til en sorteringsmaskine herhjemme, men hvis det blir shippet afsted i tonsvis har vi en go miljøgevinst i udsigt Jo mere vi sorterer jo større chance er der for at der bliver investeret i maskiner der kan sorterer eksempelvis mælkekartoner.

SE HER HVAD DER SKER MED DIT PAP:

 
Sortering af metal – se her hvad der sker med dit glas!
GLAS

 

Vi er virkelig gode til at sortere glas - størstedelen af danskernes glasforbrug er fra vin- og spiritusflasker, hele 80% (kilde: Miljøstyrelsen).

  Husk du også kan sortere glas fra eks. marmelade,      olie, sennep, parfume, glasflasker mv. Bare husk de  skal være drypfrie når du sender dem kærligt afsted.


Og hvis du kan, det er ikke nemt, så prøv at lade være med at smadre flaskerne ned i containeren... De bliver måske smadret en smule på vejen i skraldebilen, men hvis de ender vejen på sorteringsanlægget helt fine og intakte, så skal de bare skylles og bruges igen og så sparer vi en masse Co2. Selvom der er en kæmpe miljø gevinst ved at  ved ikke at knuse glasset og producere nye flasker igen.

 

EN SIDSTE LILLE TING:

Der er nogle slags glas der ikke kan sorteres, bl.a. krystal, porcelæn, vinduer og spejle. Vær ikke bange for at sortere forkert, skulle du smide noget glas afsted der ikke kan sorteres, så skal sorteringsmaskinerne nok få det sorteret fra. Det vigtigste er at du prøver.

SE HER HVAD DER SKER MED DINE GLAS:

 
howto_illu2_plast.jpg
PLAST

 

Plast er en af de helt slemme klimasyndere. Vi hører hele tiden, hvordan det truer miljøet, dyrevelfærden og havene. Det kræver sit at skrue ned på vores eget plastik forbrug, vi har jo været så vant til engangservice, plastikflasker og poser, som gør livet endnu lettere for os. Det er ved single use vi skal minimere - plastik er egentlig et godt produkt, hvis bare det bliver brugt til langtidsholdbare produkter som LEGO og hårde hvidevarer mv.  

Start med at sorterer plastik derhjemme, alt fra shampoo flasken til emballage på grøntsager og to-go emballagen fra dit take-aay sted., så er vi sikker på at plastikken ender et sikkert sted og kan blive genbrugt.

 

Skyl dit plast, så der ikke er nogle madrester tilbage, det kan udvikle bakterier og gør at plastikken ikke kan genbruges. Skyl kun plastikken i koldt vand eller ovenskydende vand ellers går miljøgevinsten tabt.

Bemærk at det ikke er alle kommuner der sorterer blød plast endnu. Husk at du altid kan aflevere det på genbrugsstationen 🌱🌱🌱 Jo flere der gør det, jo mere skub kommer der i tingene. Vi kan nemlig alle være med til at gøre en forskel.

 

EN SIDSTE LILLE TING:

Alt plast der indeholder eller har været i tæt kontakt med kemikalier og farligt affald må ikke sorteres som plast, eksempelvis printerpatroner. Det samme gælder faktisk for uhygiejniske produkter som eks. tandbørsten og opvaskebørsten.(jeg plejer dog bare at klippe børsterne af, så jeg kan genanvende plasten)

Plast der indeholder PVC (som står for: Polyvinylchlorid) skal afleveres på en genbrugsstation - det er bl.a. ringbind, tagrender og gummistøvler...

Og ja, selv dygtige forsker kan heller ikke finde rundt i de mange typer plast der findes derude, så det er ok hvis du heller ikke kan;)

HUSK: vær ikke bange for at sortere forkert, sorteringsmaskinerne skal nok sortere det ukurante fra. Det vigtigste er at du prøver;)

 

SE HER HVAD DER SKER MED DIT PLAST:

 
ER DU KLAR TIL
AT SORTERE DIT SKRALD?

 
la' os deles om det vi har tilbage
 

DEL DIT SKRALD 


Solitudevej 3, 4. tv   /  2200 Kbh N   /   M: 2036 4000  /   hej@delditskrald.dk
F: / delditskrald  –  I: / delditskrald